HOOFDDORP - Kite, een dochteronderneming van Gilead Sciences, gaat de komende vier jaar een project van Staatsbosbeheer ondersteunen waarbij de essenlaan in de Venneperhout in de Gemeente Haarlemmermeer wordt vernieuwd. In dit meerjarenproject worden tenminste 550 zieke essen, die in een dubbele rij aan weerszijden van een 1100 meter lang fietspad staan, vervangen door nieuwe, gezonde bomen. Het startsein van het meerjarenproject is gegeven door Chris Crowell, VP Operations & Site Head van de Europese productiefaciliteit voor celtherapie van Kite in Hoofddorp, de wethouders Mariëtte Sedee en Marja Ruigrok van de Gemeente Haarlemmermeer en het provinciehoofd Noord-Holland van Staatsbosbeheer Riena Tienkamp. Gezamenlijk hebben zij de nieuwe naam onthuld van het fietspad, dat vanaf nu 'Vliegerlaantje' heet. Hiermee is het project om dit deel van het bos te verduurzamen officieel van start gegaan. De ondersteuning door Kite is tot stand gekomen via Buitenfonds, de onafhankelijke stichting die fondsen werft voor projecten in de natuur van Staatsbosbeheer.
''Kite is ervan overtuigd dat bedrijven verantwoordelijkheid moeten nemen voor de impact die zij hebben op de omgeving en het milieu. Dat begint al bij ons bedrijfspand in Hoofddorp dat volledig CO2 neutraal is, energielabel A heeft en energie geleverd krijgt van ruim 1.900 zonnepanelen op het dak. In ons pand werken onze bijna 900 werknemers aan de gezondheid van mensen. We willen niet alleen impact hebben op gezondheid en welzijn, maar ook op gemeenschappen en op de directe omgeving waarin wij ons bevinden. Het vervangen van deze bomen en het in stand houden van onze omgeving zien wij als onderdeel van deze verantwoordelijkheid. Ook onze medewerkers gaan een actieve bijdrage leveren om dit deel van het bos zo goed mogelijk uit de verf te laten komen. Wij kijken uit naar een nog mooier Venneperhout'', aldus Chris Crowell, van Kite.
Een duurzame omgeving
Het betreft een jong bos met een belangrijke functie als groen- en recreatiegebied voor de directe omgeving, waaronder de bewoners van Nieuw-Vennep en Hoofddorp. De dubbele essenlaan langs het fietspad door het bos heeft ernstig te lijden onder de essentaksterfte, die veroorzaakt wordt door een schimmel waartegen geen remedie bestaat. Het gevolg is dat deze bomen niet meer levensvatbaar zijn en gekapt moeten worden.
''Essentaksterfte zorgt er niet alleen voor dat de essen langzaam sterven; de verzwakte bomen kunnen ook een potentieel gevaar zijn voor voorbijgangers. De samenwerking met Kite stelt ons in staat de komende vier jaar de essen te vervangen, om zo de laan weer mooi, gezond en veilig te maken voor natuur en recreanten. Wij zijn dan ook blij dat bedrijven zoals Kite op deze manier een bijdrage willen leveren aan de leefbaarheid van gebied dat zo belangrijk is voor fietsers en wandelaars uit de hele Haarlemmermeer. Daar heeft iedereen baat bij: de natuur, de omwonenden en de mensen die hier werken''
De zieke bomen worden eerst gerooid, daarna worden de nieuwe bomen stapsgewijs geplant in het winterseizoen. De nieuwe aanplant bestaat uit diverse boomsoorten. Dit maakt de bomen langs de laan als geheel minder kwetsbaar, wanneer een ziekte toch een van de boomsoorten treft.
"De gemeente Haarlemmermeer biedt een aantrekkelijk vestigingsklimaat met hoogwaardige en diverse bedrijven. Kite is een internationaal toonaangevend bedrijf op het gebied van innovatieve Life Sciences & Health en wij waarderen deze maatschappelijke bijdrage aan onze gemeente zeer",
zo Marja Ruigrok Wethouder Economische Zaken, Verkeer & Vervoer en Cultuur.
"We zijn blij met deze aanplant in de gemeente Haarlemmermeer", aldus wethouder Mariëtte Sedee van Volksgezondheid & Grootschalig Groen. "Bomen leveren een belangrijke bijdrage aan het herstel van biodiversiteit, een schonere lucht en een gezondere leefomgeving. Een mooie afwisseling ook in het weidse landschap rondom Schiphol dat uitnodigt tot het maken van een wandeling of fietstocht."
Stevig geworteld in de regio
In 2018 is in Hoofddorp de bouw gestart van Kite's Europese productiefaciliteit voor celtherapie. De faciliteit behoort met een oppervlakte van 19.000 m2 tot de grootste van dit soort faciliteiten wereldwijd.
Kite en zijn bijna 900 medewerkers voelen zich bijzonder thuis in de Gemeente Haarlemmermeer en de directe omgeving waar zij 365 dagen per jaar werkzaam zijn. De medewerkers van Kite zullen de komende jaren op een aantal dagen hun handen uit de mouwen steken om Staatsbosbeheer en de gemeente Haarlemmermeer te ondersteunen bij het beheer van het parkbos.