Hoewel beide routes grotendeels met elkaar overeenkomen, is de fietsroute ca 37,7 km en de kanoroute ca 30 km. Voor beginnende kanovaarders kan worden gekozen om de route in te korten tot ca 20 km. Van zowel de molens als de locaties kan worden gezegd dat het aanbod zeer gevarieerd is: een aantal molens zijn ooit neergezet om te kunnen bemalen, andere molens om cement of meel te produceren of waren bedoeld als houtzaagmolen. Sommige molens liggen inmiddels middenin de bebouwing, rond andere molens is het landschap door de eeuwen heen nauwelijks veranderd. Naast de routebeschrijving en kaart, is per molen een korte beschrijving met daarbij links naar Wikipedia en websites waarop aanvullende informatie over de molen is te lezen. Bijzonder aan deze twee routes is de mogelijkheid om per molen een interview te beluisteren, waarbij de molenaar het verhaal van de molen vertelt. Hierbij moet worden opgemerkt, dat van een aantal molens het interview binnenkort nog aan de app zal worden toegevoegd.
Bij de fietsroute kunnen alle molens moeiteloos worden bereikt, bij de kanoroute bevindt één molen zich ver buiten bereik van de route, één andere molen kan bezocht worden en ligt op loopafstand van het overdraagpunt.
Voor de mensen die de tocht per kano willen doen zijn er wel een aantal zaken om rekening mee te houden. Als je geen eigen kano hebt, kun je bij Paviljoen Loef (Mooie Nelpad) een Canadese kano huren. Ook bevindt zich hier een parkeerplaats en een kanosteiger (handig als je met een eigen boot komt). Een ander makkelijk instappunt is de steiger bij Fort Spaarndam Zuid (je pakt dan gelijk een historisch monument mee). Hou er rekening mee dat de volledige tocht van 30 km een flinke tocht is voor onervaren kanoërs en dat een Canadese kano wat langzamer vaart dan een kajak (reken in zo’n geval maximaal een gemiddelde snelheid van ca 4 km per uur). De kanoroute kan op twee plaatsen aanzienlijk worden ingekort (dit staat ook duidelijk aangegeven in de beschrijving), waarbij in totaal ca 10 km aan vaarroute wordt bespaard. Bij de tweede inkorting kan tevens het overdragen van de kano tijdens de route worden vermeden. Let wel: meer ervaren kanoërs laten zich niet afschrikken door een tocht van 30 kilometer met één overdraagpunt.
Deze route is tot stand gekomen door een samenwerking van IVN Zuid-Kennemerland en de SMZK (Stichting Molens Zuid-Kennemerland).
Je vindt de route op ivn.nl/zk /> routes. Daar vind je ook de links naar de play-stores van Google en Apple voor de app. In de app kan je zoeken op plaatsnaam Haarlem.
T.g.v. de maatregelen rondom het coronavirus zal het nog tenminste tot juli 2020 duren alvorens het IVN-ZK voorzichtig en onder strikte voorwaarden haar excursie-aanbod weer gaat oppakken. Deze routes bieden een (digitaal) alternatief waarbij de app uw gids is.