VIJFHUIZEN - De twintig nieuwe IVN-natuurgidsen die in juni 2021 hun diploma van de natuurgidsenopleiding van IVN Zuid-Kennemerland hebben behaald, hebben daarbij heel wat coronaobstakels geslecht. De opleiding startte in 2019 en werd vanwege de pandemie geheel anders van opzet. De theorie- en praktijklessen werden huiselijke Zoom-lessen en het verdere programma werd erop aangepast. Tijdens een piek in de coronatijd, vanaf eind 2020, is in verantwoorde minigroepjes aan eindopdrachten gewerkt. Eén van de eindopdrachten was een fietsexcursie in Haarlemmermeer ontwerpen voor de IVN-routeapp.
Met de IVN-routeapp heb je de keuze uit zo’n 350 wandel-, fiets-, en kanoroutes in Nederland. De app is gratis te downloaden in de Google Playstore en de Apple Store voor op je mobiele telefoon. De routes zijn ook via de IVN-website te bekijken en de routebeschrijving kun je eventueel printen. Met behulp van de app kun je routes volgen en de zintuigen prikkelen met tekst, beeld, geluid en video’s. Op die manier zijn van tevoren alle gegevens van de gekozen route te bekijken, zoals bijvoorbeeld de plattegrond. Het is natuurlijk handig om al even te spieken waar de route is uitgetekend. Zo kun je je alvast een beetje voorbereiden op wat je onderweg gaat beleven. En eenmaal op pad, dan begeleidt de app je als een heel informatieve maar virtuele natuurgids.
De naam IVN staat voor: instituut voor natuureducatie. Door jong en oud actief te laten ervaren hoe leuk, leerzaam, gezond én belangrijk natuur is, wil IVN een natuurbewuste gedragsverandering bereiken. De nieuwe natuurgidsen hebben deze visie telkens als uitgangspunt gebruikt bij alle opdrachten, excursies en activiteiten van de opleiding. In korte samenvatting gaat het bij IVN om de combinatie van hoofd, hart en handen. Dus met je hoofd doe je kennis over de natuur op, met je hart beleef je de natuur en met je handen kun je in de natuur wroeten.
Dat de eindopdrachten eentje in Haarlemmermeer bevatte, heeft als reden dat IVN Haarlemmermeer onder de regio Zuid-Kennemerland valt. Wij, Haarlemmermeerse Marja van Diemen en fietsliefhebber Gonneke Streng kozen daarom bijna vanzelfsprekend als opdracht het ontwerpen van de fietsexcursie in Haarlemmermeer voor de app. In het vroege voorjaar van 2021 zijn wij op de fiets gestapt om de bedachte route te verkennen. Vóór die verkenningstocht was er al heel wat materiaal verzameld over Haarlemmermeer. Daaruit bleek dat de Geniedijk de ‘groene ruggengraat’ wordt genoemd van Haarlemmermeer. Die ruggengraat werd daarom de rode draad van de fietsroute.
De Geniedijk is ongeveer 11 kilometer lang, doorsnijdt de polder en is onderdeel van de Stelling van Amsterdam (gebouwd tussen 1888 en 1903). Tegenwoordig loopt er een pad langs, dat ook wel het Liniepad wordt genoemd. Toen wij het pad fietsten zagen we links en rechts van de Geniedijk prachtige groene gebieden liggen. Dat werd dus het volgende plan in de ontwikkeling van de fietsroute: het verbinden van die gebieden op een leuke, recreatieve en inspirerende manier. Bovendien verbindt de Geniedijk niet alleen veel groen met elkaar, maar ook allerlei historische bouwwerken met hedendaagse architectuur. De route brengt je onder andere langs drie forten, gerenoveerde munitiebunkers, een molen, een voormalig buitenbad, het hoogste uitzichtpunt, een duurzaam bedrijventerrein, vleermuizenkasten en natuurlijk diverse prachtige verbindingsbruggen. Onderweg zijn er talloze mogelijkheden om even af te stappen, te wandelen en te verpozen.
Alles aan elkaar knopend, ontstond een ruim 20 km lange fietsroute van startpunt Vijfhuizen naar eindpunt Aalsmeer. Het is mogelijk om op een punt van keuze op de route te starten om de fietstocht iets korter te maken. Ben je bij het fort bij Aalsmeer aangekomen, dan is het ook mogelijk om de speciaal hiervoor ontwikkelde tweede Geniedijk-fietsroute in de app te kiezen: van de Aalsmeer-kant naar Vijfhuizen. Die route is bijna 11,5 km. Fiets je via de lange route helemaal heen en via de kortere terug, dan staat ruim 31 km op de teller en heb je een mooie, energieke, groenrijke dag achter de rug.