HAARLEMMERMEER - In december 2024 opende wethouder Marja Ruigrok (Verkeer & Vervoer) doorfietsroute De Hoek in Hoofddorp. Deze route moet uiteindelijk via Schiphol worden doorgetrokken naar Aalsmeer en Uithoorn. Vorige week stelde het college van B&W het voorkeursontwerp Kruiswegcorridor vast, waarmee deze doorfietsroute afgemaakt kan worden. Ook wordt de kwaliteit van de HOV Schiphol Ringlijn, buslijn 180 en buslijn 181 verbeterd.

Herinrichting

De Kruiswegcorridor is het gebied rondom de N196 en de Kruisweg. Het ligt tussen Schiphol, Aalsmeer, de Geniedijk van de Stelling van Amsterdam bij Rijsenhout en Hoofddorp. Het voorkeursontwerp dat nu door het college is vastgelegd gaat over de herinrichting van de parallelweg langs de Kruisweg tussen Rijkerstreek en Fokkerweg. Met de nieuwe inrichting worden de doorstroming, veiligheid, betrouwbaarheid en comfort van fiets en OV verbeterd.

Doorfietsroute afronden

In Haarlemmermeer zijn meerdere doorfietsroutes. Dit zijn regionale routes waarop fietsers snel, comfortabel en zonder oponthoud van A naar B kunnen fietsen. Doorfietsroutes maken woon- en werklocaties makkelijker bereikbaar en zijn voor pendelaars een goed alternatief voor de auto. De gemeente heeft, samen met regionale partners zoals Vervoerregio Amsterdam (VRA), de ambitie om een netwerk van doorfietsroutes aan te leggen. Die ambitie is ook opgenomen in het Fietsplan Haarlemmermeer dat op 6 juni 2024 door de gemeenteraad is aangenomen. Met dit ontwerp wordt de doorfietsroute Haarlemmermeer-Aalsmeer-Uithoorn afgemaakt. De fietsverbinding sluit aan op Fietspad De Hoek en de HOV-verbinding tussen Aalsmeer en Schiphol-Zuid (HOVASZ) en ligt tussen Rijkerstreek en Fokkerweg direct ten noorden van de Kruisweg.

Fiets als alternatief voor auto

Door deze doorfietsroute wordt de bereikbaarheid van de bedrijventerreinen van Schiphol Logistics Park en Schiphol-Rijk voor fietsers uit Hoofddorp beter. De fiets wordt daardoor voor meer mensen een alternatief om mee naar het werk te gaan. De route zal ook worden aangesloten op de doorfietsroute langs de Rijkerstreek. Die is recent door Schiphol verbeterd. Zo worden ook Schiphol Plaza en de omgeving van busstation Schiphol Noord beter bereikbaar op de fiets. Dat is goed voor het milieu, want veel mensen pakken nu nog de auto voor korte ritjes naar deze gebieden.

Verbetering HOV Schiphol Ringlijn

Dankzij de herinrichting wordt ook de kwaliteit van de HOV Schiphol Ringlijn beter. Omdat de bus straks in één richting over de hoofdrijbaan rijdt, neemt de reistijd af. Een belangrijk aandachtspunt daarbij is de verbetering van de halte Rozenburg en de inpassing van de voetgangersbrug over de N196. Door deze maatregelen zal niet alleen de verbinding tussen Hoofddorp en Aalsmeer verbeteren, maar ook de verkeersveiligheid en de duurzame bereikbaarheid van Schiphol Logistics Park (SLP), Richport en Schiphol (Cargo).

Uitdagingen

In eerste instantie is door de gemeente een voorlopig schetsontwerp gemaakt. Om dat definitiever te kunnen maken moeten er gesprekken worden gevoerd met kabel- en leidingbedrijven over wat er onder de grond ligt. Daarnaast moet met de omgeving, zoals het parkmanagement van bedrijventerrein RichPort, worden gepraat over het groen. Om de plannen van de gemeente uit te voeren is het nodig om de parallelweg breder te maken. Om dat te kunnen doen moet onderzocht worden of de gemeente stroken grond kan aankopen op het gedeelte tussen Rijkerstreek en Beechavenue. Het gaat om stroken van minder dan een meter die nu eigendom zijn van particulieren langs de Kruisweg of van Schiphol. Als zij deze stroken niet willen verkopen moet het ontwerp misschien worden aangepast, zodat alles binnen de huidige grenzen blijft. Dit zou flinke vertraging kunnen veroorzaken. De gemeente hoopt in 2027 met de aanleg te kunnen starten.