Boerderij Kleine Vennep
De Rijks monumentale Kop Romp boerderij Kleine Vennep, waarbij de grote schuur vast zit aan het woonhuis is gebouwd rond 1928. De boerderij heeft zijn naam gekregen van burgemeester Van Amersfoordt. Een belangrijk persoon in de tijd na de drooglegging van de polder.
Deze boerderij is een belangrijke drager van de geschiedenis van Haarlemmermeer. Het is een zeldzaam voorbeeld van de agrarische bouwkunst uit de late jaren 20 van de vorige eeuw. Opvallend zijn de decoraties in het metselwerk. En de zogenoemde ‘Glas in loodbovenlichten’ aan de zijkant boven de erker.
Oranje Nassau School
Deze school is in 1931 gebouwd in de stijl van de Amsterdamse School. Een aantal jonge Amsterdamse architecten ontwierp deze bouwstijl die vooral in Amsterdam en omstreken te vinden is. Ook internationaal is deze stijl steeds bekender geworden.
In Haarlemmermeer is de Oranje Nassau School een van de weinige gebouwen met deze bouwstijl in originele staat. Kenmerken van de bouwstijl in dit gebouw zijn: het gebruik van bakstenen en de versiering ervan. De ramen waarbij één kozijn is opgedeeld in kleine rechthoekige ramen. En de voorgevel waarin veel horizontale lijnen te ontdekken zijn.
Gemeenlandshuis
Het Gemeenlandshuis is samen met de op het terrein aanwezige schuren, aangewezen als Rijksmonument. Het werd rond 1641 gebouwd en is vroeger vooral gebruikt als woonhuis voor bekende waterstaatkundigen als Cruquius, Brunings en Conrad. Ook de opziener van Rijnland woonde er. De schuren op het terrein werden gebruikt als reparatiewerkplaats en opslag voor dijkmaterialen. Het klokje in het Gemeenlandshuis werd gebruikt om de mannen uit Spaarndam op te roepen voor het bewaken van de dijk bij noodweer.
Dit monument vertelt met de ligging aan de dijk en sluis het verhaal van de strijd tegen het water. Dit heeft het dorp Spaarndam gevormd.
Stemmen kan!
Welk monument dit jaar wint, bepalen de inwoners van Haarlemmermeer. Tot en met 30 augustus 2021 kan er gestemd worden.
Op 11 september maakt wethouder Marja Ruigrok de winnaar bekend. De winnaar krijgt de wisselbokaal uitgereikt en mag zich een jaar lang ‘Monument van het Jaar’ noemen.