Dempend effect
De overlast is het afgelopen eerste coronajaar verergerd, al hebben het slechte weer van de laatste tijd en de avondklok een dempend effect. De locaties waar ze zich meestal ophouden, zijn het winkelcentrum en het Franse Plein. In totaal gaat het om zo’n 60 jongeren, zo’n beetje gelijkelijk verdeeld over de tienergroep en de scootergroep. In de tienergroep zitten 12-15 jarigen, in de scootergroep zijn ze tussen de 16 en 18 jaar.
Een deel van de oplossing
Ze zijn met veel te veel bij elkaar, intimideren omwonenden en passanten, gooien eieren, dumpen afval op straat en maken de openbare weg onveilig. Er komen regelmatig meldingen binnen en ook tijdens de uitoefening van de toezichttaken wordt overlast geconstateerd. Burgemeester Marianne Schuurmans en wethouder Marjolein Steffens-van de Water (Jeugd & Onderwijs) zeggen, bijna in koor, dat de ouders een deel van de oplossing zijn, maar dat hun bijdrage voor verbetering vatbaar is. “Ouders, wéét verdorie eens waar je kinderen uithangen”, zouden ze willen uitroepen, “want jullie kinderen zijn jullie primaire verantwoordelijkheid.” De gemeente, politie, boa’s, jongerenwerkers van Meerwaarde en de straatcoaches zijn het andere deel van de oplossing. “En reken maar, die hebben geleverd”, zegt de burgemeester.
Diepe zucht
Hoe meer de ouders het laten afweten, hoe groter ons aandeel van de oplossing moet zijn, redeneert zij. “We gaan dat niet uit de weg want waar handhaving nodig is, moet er ook worden gehandhaafd maar eigenlijk werken we dan aan de verkeerde kant van de oplossing. We nemen de oorzaak er niet mee weg.”
“Wat we allemaal hebben gedaan?’, herhaalt de burgemeester met een diepe zucht de vraag. “De inzet van politie en straatcoaches is groot. Ze nemen de locaties waar de jongeren zich ophouden dagelijks mee in hun rondes. De tijd van waarschuwen, ligt nu echt achter ons. Bij overtredingen zijn jongeren bekeurd of naar Halt verwezen. De ouders zijn geïnformeerd, er zijn huisbezoeken afgelegd en een aantal jongeren die buiten Badhoevedorp wonen, heeft een gebiedsverbod opgelegd gekregen. Verder zet jongerenwerk in op het gesprek met de jongeren.”
Badkuipterrein
Wethouder Marjolein Steffens: “We hebben ook alternatieve locaties en activiteiten aangeboden. Zo is er een BMX-baan aangelegd, er is plek voor hen in jongerencentrum Baddies geregeld en kortgeleden is het Badkuiptterrein aan de Rijstvogelstraat geopend. Daar staat een tafeltennistafel, een picknicktafel en een afvalbak. Ik wil ook graag de buurtvaders noemen die meehelpen om de overlast van de jongeren te verminderen.”
De twee bestuurders zijn de laatsten die de omvang en de ernst van de jeugdoverlast in Badhoevedorp willen relativeren. Maar ze durven wel de stelling aan dat het onder controle is. “Dat is iets anders dan dat er géén overlast meer is. Maar we hebben de jongeren in beeld, we zijn met ze in gesprek en we treden op bij overtreding”, zegt burgemeester Marianne Schuurmans.
Rotzooi trappen
Wethouder Marjolein Steffens: “We moeten er ook begrip voor hebben dat jonge mensen in hun ontwikkelingsfase graag in groepen bijeenkomen, elkaar graag op die manier ontmoeten. De coronaregels beperken hen enorm in hun mogelijkheden. Maar dat is geen excuus om zulke rotzooi te trappen. Bovendien was er al overlast voor de pandemie. Die is de afgelopen periode verergerd.”
Burgemeester Marianne Schuurmans: “We doen een klemmend beroep op de ouders: pak uw verantwoordelijkheid. Weet waar uw kinderen uithangen en wat ze uitspoken. Die informatie daarover hoort niet bij de politie vandaan te komen. Dat is in het belang van uw kind, uw eigen belang en van de medebewoners.”