HAARLEMMERMEER - Henriëtte van de Loo uit Hoofddorp heeft sinds 2018 zonnepanelen. Ze merkt sinds een aantal jaar dat de panelen minder opbrengen dan eerst. “Dus ik ben gelijk bij de leverancier van de zonnepanelen gaan klagen dat ze het niet deden. Toen bleek: een paneel slaat uit als het netvoltage boven de 250 volt uitkomt.”
Het net kan hoeveelheid zonnepanelen niet overal aan
Henriëtte liet achttien zonnepanelen op het dak van haar woning leggen. De eerste jaren had ze daarvan een mooie opbrengst, maar ze merkte dat dat in de loop van de jaren minder werd. Henriëtte: “Ik vind het leuk om af en toe te kijken naar de vergelijking en ik zag vooral in de zomer een verschil met het jaar ervoor.” Henriëtte dacht eerst dat er panelen stuk waren, dat bleek niet zo te zijn. Henriëtte: “Netbeheerder Liander gaf aan dat als het netvoltage boven de 250 volt uitkomt, dat de panelen uitslaan. En als er meer huizen met zonnepanelen in de buurt zijn, dan bereik je dat niveau sneller.” De panelen slaan meestal ergens in de middag uit. Dat is ook op de grafieken terug te zien. In de afgelopen jaren gebeurt dit bij Henriëtte steeds vaker. Henriëtte: “Hoe meer panelen in de buurt, hoe minder opbrengst per huis.”
Het nieuwe elektriciteitshuisje heeft geholpen
Liander gaf aan dat het probleem kan worden opgelost door meer elektriciteitshuisjes te plaatsen, ook wel transformatorhuisjes genoemd. Sinds dit voorjaar staat er een nieuw elektriciteitshuisje bij Henriëtte in de buurt. Ze denkt al verschil te merken: ”Ik merk dat het wel scheelt. Het verschil is volgend jaar pas echt zichtbaar, als je het over een langere periode kunt zien.”
Meer elektriciteitshuisjes nodig
Henriëtte: “Als er meer mensen zonnepanelen nemen, dan is er weer een nieuw elektriciteitshuisje nodig. Liander moet veel huisjes neerzetten om het bij te houden. Voor mensen die met hun zonnepanelen meer energie opwekken dan ze direct kunnen gebruiken, is een thuisbatterij denk ik de enige oplossing.”
Naast het opwekken van meer elektriciteit gebruiken we allemaal ook steeds meer stroom. Om het elektriciteitsnet toekomstbestendig te houden plaatst netbeheerder Liander buurt voor buurt elektriciteitshuisjes. De gemeente en Liander werken daarin samen. Ervaar je vergelijkbare problemen met zonnepanelen? Meld het bij de netbeheerder zodat zij het net kunnen versterken.
Bedenk goed hoeveel zonnepanelen je nodig hebt
Bekijk voordat je zonnepanelen laat installeren hoeveel je er nodig hebt voor het verbruik van jouw huishouden en hoe je deze aanlegt. De richting van de zonnepanelen bepaalt wanneer de piek van de opwek plaatsvindt. Bij sommige woningen is het mogelijk de panelen anders te leggen waarmee de opwekpiek wordt afgevlakt. Hierover kun je advies inwinnen bij Energieloket Haarlemmermeer. En doe de postcodecheck van Liander om te zien of er problemen in jouw buurt bekend zijn met het terug leveren van zonne-energie. Henriëtte: ”Ik wil mijn verhaal delen om mensen te helpen met het kiezen van de juiste hoeveelheid zonnepanelen. Neem ze wel, maar niet meer dan je zelf nodig hebt. Ik had hiervoor geen idee. De helft van de panelen was voldoende geweest voor ons verbruik.”
Vragen? Meld je bij Energieloket Haarlemmermeer
Energieloket Haarlemmermeer geeft inwoners en ondernemers informatie en advies over zonnepanelen voor hun huis of bedrijfspand. Ook organiseert het Energieloket webinars, bijeenkomsten en inkoopacties over energiebesparing en opwek. Ga naar energielokethaarlemmermeer.nl voor meer informatie.