HAARLEMMERMEER - Elk jaar biedt het Meerlandenfonds financiële steun aan lokale initiatieven in Haarlemmermeer. Dit jaar is er ruim 12.500 euro toegekend aan projecten die bijdragen aan een meer duurzame, veilige en betrokken samenleving.

Meerlanden

In totaal bevat het Meerlandenfonds 55.000 euro dat jaarlijks wordt toegekend aan verenigingen, goede doelen, organisaties en evenementen uit het verzorgingsgebied van Meerlanden. Deze komen in aanmerking voor een bijdrage uit het fonds, dat sinds 2008 bestaat. Meerlanden is als afval- en grondstoffeninzamelaar, -hergebruiker en recycler behalve in Haarlemmermeer ook actief in Aalsmeer, Amstelveen, Diemen, Heemstede, Hillegom, Katwijk, Lisse, Noordwijk, Ouder-Amstel en Teylingen.

Moeilijke keuzes

Het bestuur beoordeelt de aanvragen uit al deze gemeenten. De Haarlemmermeerse wethouder Marjolein Steffens-van de Water is lid van het bestuur van het Meerlandenfonds. De toegekende bedragen lopen uiteen van honderd tot soms duizend euro. “Het is elk jaar weer moeilijk kiezen uit zoveel verschillende initiatieven“, aldus Marjolein Steffens.

“Ook dit jaar zitten er weer bijzondere initiatieven bij”, zegt ze opgetogen. “Ik vind het mooi om te zien dat er ook dit jaar weer aanvragen tussen zitten die over betrokkenheid bij medemensen gaan. Zo is er een echtpaar dat al jaren kookt voor een groepje alleenstaande ouderen en nu een aanvraag heeft ingediend om samen bij een lokaal restaurant te gaan eten. Wat een mooi initiatief!”

Vrijwilligers blij maken

Bij de beoordeling van de aanvragen, kijkt het bestuur of deze zich richten op het welzijn van de inwoners of de buurt en het milieu er beter van wordt. “Wij maken met het Meerlandenfonds vaak het verschil. Door onze toekenningen worden mooie initiatieven van vrijwilligers mogelijk die dat anders niet of nét niet waren geweest”, zegt Marjolein Steffens. “Ik vind het elk jaar weer een feest om de vele vrijwilligers uit de regio hiermee blij te kunnen maken.”

Duurzaamheid en milieu hand in hand

Een groot deel van de toegekende bijdragen gaat naar duurzame en milieuvriendelijke initiatieven. Zo kreeg Stichting Sportpark Rijsenhout financiering voor de installatie van LED-verlichting, wat niet alleen bijdraagt aan energiebesparing maar ook de sportomgeving duurzamer maakt. Ook Kanovereniging Waterwolf investeert in LED-verlichting, maar dan voor hun oprit. FC VVC gebruikt de bijdrage om kantineapparatuur te vervangen door energiezuinige varianten, terwijl Atletiekvereniging Haarlemmermeer een digitale thermostaat installeert om het gasverbruik te verminderen.

Soms in Natura

Daarnaast zijn er meerdere initiatieven die zich richten op vergroening en biodiversiteit. Zo biedt NMCX planten aan bewoners aan die buurtgroenprojecten opzetten. De afdeling Beheer en Onderhoud is daar weer verantwoordelijk voor namens de gemeente. Moestuinpark21 gebruikt de bijdrage voor de verbetering van hun compostfaciliteiten, terwijl Stichting MEERGroen extra gereedschap kan aanschaffen om met hun vele vrijwilligers de biodiversiteit en ecosystemen te ondersteunen in onze directe leefomgeving.

Verder richt Stichting Vrienden Spaarne Gasthuis zich op vergroening door hun binnentuin uit te breiden met een kruidentuin. Dit komt niet alleen het milieu ten goede, maar draagt ook bij aan gezonde voeding voor patiënten en medewerkers. Volkstuinvereniging Lisserbroek ontvangt een bijdrage voor het afschuinen van oevers en het verwijderen van palen en platen, wat een positieve invloed heeft op de waterhuishouding en ecologie.

AED en veiligheid

Veiligheid is een ander belangrijk thema binnen het Meerlandenfonds. Dit jaar worden twee initiatieven gesteund die zich specifiek richten op de beschikbaarheid en het gebruik van AED’s (Automatische Externe Defibrillatoren). Stichting AED Nieuw-Vennep ontvangt financiering voor scenariotrainingen, waarmee mensen worden opgeleid om in noodsituaties adequaat te handelen. Daarnaast krijgt Rugbyclub Hawks een bijdrage voor de aanschaf van een AED en bijbehorende training, zodat sporters en bezoekers nog veiliger kunnen sporten.

Welzijn en maatschappelijke initiatieven

Naast duurzaamheid en veiligheid richt het Meerlandenfonds zich ook op welzijnsinitiatieven die de sociale samenhang versterken. Zo biedt Walking Wheels danslessen aan mensen in een rolstoel. De de ontvangen steun wordt gebruikt om de kosten voor het afdansen laag te houden.

Adamas inloophuis organiseert vier keer per jaar tuindagen voor lotgenoten. Dit zijn mensen die lijden aan of geraakt zijn door kanker. De lotgenoten bieden elkaar een luisterend oor, nemen deel aan activiteiten en ondersteunen elkaar. Stichting Nooit Voorbij organiseert een jaarlijkse sterrendag voor nabestaanden. Op deze dag kunnen gezinnen uit het hele land activiteiten met elkaar ondernemen om het verlies van een dierbare te verwerken. De sterrendag staat niet alleen in het teken van erkenning, maar ook herkenning.

Daarnaast ondersteunt het fonds ook initiatieven die mensen digitaal vaardiger maken. Senioren Internet Café Haarlemmermeer helpt senioren wegwijs te worden in de digitale wereld, zodat zij makkelijker kunnen communiceren en veilig en zelfstandig digitaal kunnen blijven deelnemen aan de samenleving.