HOOFDDORP - Op 2 september ging de campagne YouChoose van start in Haarlemmermeer. Doel: een veiliger Haarlemmermeer, zonder (steek)wapens. De boodschap: jongeren hebben een keuze. Een keuze om een mes bij zich te dragen, of de keuze om dat niet te doen. Straatcoach Urven Soesman kent de jeugd van Haarlemmermeer. Hij vertelt waarom deze campagne zo belangrijk is en roept jongeren op de juiste keuze te maken. You Choose.


Urven Soesman begon in 2015 in Haarlemmermeer als handhaver en werkt sinds twee jaar als staatcoach. “Ik kom heel veel jongeren tegen van verschillende leeftijden, de meeste heel positief. De minder positieven hebben aandacht nodig. Je maakt heel veel mee met jongeren. Je werkt samen met politie en met jongerenwerkers. Die samenwerking is mooi. De dienst begint met een briefing. Dan gaan we in tweetallen op pad, naar meldingen van bewoners.”

(Steek)wapens

In zijn werk komt Urven vaker jongeren tegen die een (steek)wapen bij zich hebben. “Tijdens een surveillance In Zwanenburg kwamen we een groep stenen gooiende jongeren tegen. Ze gedroegen zich vreemd. Toen we hun ID-kaart checkten zagen we dat een persoon al eerder aangehouden was met een mes. Hij liet het ook zien. De vraag waarom hij een mes bij zich had kon hij niet beantwoorden. De politie kwam erbij en die handelde het af. Dan worden de ouders ingelicht. Dat doen we ook bij alcoholgebruik van minderjarigen en drugsgebruik. Vaak volgt dan een Haltstraf en geen bekeuring. Het is belangrijk dat ouders weten dat hun kinderen met een mes lopen. Dan kunnen zij met hen in gesprek gaan.”

Een ander incident vond plaats in het Cultuurgebouw in Hoofddorp. Urven:

Veel jongeren chillen binnen en dat mag niet. We vroegen de groep waarom ze er waren en of ze verboden spullen bij zich hadden. Iedereen bleef stil. Eentje gaf toe dat hij een zakmes bij zich had. Op de vraag waarom, zei hij dat het was ter verdediging, omdat hij ruzie had met anderen. Wij hebben toen uitgelegd wat er kan gebeuren als hij het gebruikt. Dat iemand kan overlijden. Zo wijzen we de jongeren op hun verantwoordelijkheid. Ze overzien vaak de gevolgen niet, ze denken: ‘Ik steek hem even’. Met een wapen op zak zijn jongeren niet alleen een gevaar voor anderen, maar ook voor zichzelf.

Gesprek

“Ouders moeten in gesprek gaan met hun kinderen. Vaak denken ze: mijn kind doet dat niet. Dan komen wij met hun kind thuis omdat wij een mes of een knuppel hebben aangetroffen. Ouders weten soms niet met wie hun kinderen omgaan en waar ze zich mee bezig houden. Kinderen gaan naar buiten en zijn uit het zicht. Maar wat gaan ze dan doen? Het is moeilijk voor ouders, zeker als ze denken dat hun kind het niet doet. Jongeren vinden het cool, gestuurd door de media, raps, drillmuziek, dat beïnvloedt de jongeren ook. Ze steken elkaar aan. Als je een (steek)wapen bij je draagt, dan ga je het vroeg of laat gebruiken. Want er is altijd wel een ruzietje. Het is nooit te laat om in actie te komen. YouChoose is daarom heel belangrijk, zeker als de ouders bereikt worden. Het is een goed handvat om in gesprek te komen. Als straatcoach kan ik de jongeren wijzen op de filmpjes. Het zet ze hopelijk aan het denken, zodat ze zich realiseren dat ze iets moeten doen, een goede keuze moeten maken.”

Spanning

Bang is straatcoach Urven niet. “Ik voel wel eens spanning. Zeker als je naar grotere groepen toe moet. Je weet niet of ze gewapend zijn. Als het harde muziek is of alcohol, dan denk je nog niet: misschien hebben ze een mes bij zich. Je moet het aanvoelen. We weten hoe we met jongeren om moeten gaan, dat hebben we geleerd. Met een gesprek kom je vaak al heel ver.”

Inleveren

Op 26, 28 en 30 september kunnen jongeren helemaal anoniem hun (steek)wapens inleveren. “Zonder gevolgen bij de politie. Dus je naam wordt niet geregistreerd en je krijgt geen boete. Ik hoop dat dat gaat helpen. Het is moeilijk voor jongeren om de stap te zetten maar het is belangrijk. Daarom is het ook anoniem. Dat maakt de stap misschien wat makkelijker.”

Wat Urven nog wil zeggen tegen de jongeren:

Ga lekker sporten, kickboksen of zo. Dan ben je goed bezig!

Kijk voor meer informatie op de website van de gemeente Haarlemmermeer.