HAARLEMMERMEER - Steeds meer jongeren hebben een (steek)wapen op zak, van schroevendraaier tot keukenmes. Want ‘op straat kun je het niet meer met je blote vuisten af’. Jongeren tussen de 12 en 23 jaar zeggen dat ze zich onveilig voelen, en dat je met een wapen meer respect afdwingt. Met de campagne YouChoose wil de gemeente hen duidelijk maken dat ze een keuze hebben. Onderdeel van de campagne is een inleveractie voor (steek)wapens op 26, 28 en 30 september.

Burgemeester Marianne Schuurmans:
Door het dragen van een wapen, in wat voor vorm dan ook, maken ze het juist zélf onveilig. Je doet eigenlijk aan een soort wapenwedloop. Als de een met een mes loopt, dan moet de ander ook wel een mes. Wat nog verontrustender is: als je een wapen bij je hebt, ga je het ook gebruiken. Dat hebben we de afgelopen twee jaar helaas al een aantal keer gezien, met als tragisch dieptepunt de beroving met dodelijke afloop van de heer Manting.

Dubbele salto’s
Vlak na de zomervakantie gaf burgemeester Schuurmans het startschot voor de campagne YouChoose. “Deze campagne is bedoeld om de jongeren in Haarlemmermeer (en daarbuiten) aan het denken te zetten”, vertelt ze. “Om indruk te maken, hoef je namelijk helemaal geen wapen bij je te hebben. Er zijn een heleboel vaardigheden, of skills, waarmee je heel wat meer indruk maakt. En dat laten we in deze campagne zien. Freerunner Joram bijvoorbeeld, die tijdens het rennen met dubbele salto’s over allerlei obstakels springt. Ik denk dat men daarvan meer onder de indruk is dan van het keukenmes van je moeder. Het gaat om het maken van keuzes: kies je voor echte skills of voor dat keukenmes: YouChoose!”

In alle lagen van de bevolking
Maar Marianne Schuurmans wil meer met deze campagne. “Ouders denken heel vaak dat hun kind zoiets niet doet. Dat het alleen drill rappers uit de grote stad zijn die elkaar te lijf gaan. Nou, die moet ik écht uit de droom helpen. Dit probleem, jongeren die wapens bij zich hebben, speelt in álle lagen van de bevolking.” De burgemeester wil daarom dat ouders met hun kinderen praten.

Ik heb alle ouders in Haarlemmermeer een brief gestuurd: praat met je kind. Weet wat je kind bezighoudt, wat hij of zij doet, met wie het omgaat, waar ze naar toegaan, wat ze doen. Vraag of je kind zich onveilig voelt en waarom.

Action, Xenos en Hema
Er is inmiddels veel aandacht voor dit landelijke probleem. “Daar ben ik enorm blij mee,” zegt de burgemeester, “want alles helpt. De burgemeester van Zaanstad deed een oproep aan winkelketens om geen messen meer te verkopen aan jongeren. Door alle aandacht die er nu is, hebben de Action, Xenos en de Hema daar gehoor aan gegeven. En ik daag op mijn beurt ook andere winkels uit om zich hier bij aan te sluiten.” Burgemeester Schuurmans sluit haar betoog af: “Er is altijd een keuze. Het is je eigen keuze om een wapen te dragen of niet. Wil jij je wapen kwijt? Dan kun je dat op 26, 28 en 30 september inleveren op het politiebureau in Hoofddorp. Je krijgt geen straf, geen aantekening, geen preek. Maar je kunt wel enorm trots op jezelf zijn dat je deze dappere stap hebt gezet! Ik ben dat in ieder geval!”

Inleveractie
Jongeren kunnen hun steekwapen inleveren op 26, 28 en 30 september van 12.00 uur op 20.00 uur op het politiebureau in Hoofddorp, Hoofdweg Oostzijde 800, 2132 MB. Voor dit doel staat er een speciale wapenton. Wie een steekwapen of slagwapen inlevert wordt niet vervolgd en er wordt bij het inleveren niet gevraagd naar een identiteitsbewijs. Ook inwoners van buiten Haarlemmermeer kunnen gebruikmaken van de inlevermomenten. Vuurwapens of munitie kunnen níet anoniem worden ingeleverd of gemeld.