HAARLEMMERMEER - De kerstvakantie staat voor de deur. Veel mensen gaan op wintersport of zoeken de zon op. In combinatie met de donkere dagen, is dit een gouden tijd voor inbrekers. Maar gelukkig is er veel wat mensen zelf kunnen doen om hun woning te beveiligen. En wie kan dat nu beter vertellen dan een ervaringsdeskundige. Ron K., alias Barry Reekijzer, vroeger crimineel van beroep, geeft nu als zelfstandige trainingen en tips om criminaliteit te voorkomen.
Spullen showen
De ex-crimineel: “Aan de planten voor het raam zie je al wat voor mensen er wonen. Aan het onderhoud, de verlichting, het type hek. Je ziet gelijk of de bewoners de beveiliging serieus nemen. Mensen laten alles zien wat ze hebben. Daar zijn ze trots op. Een dure telefoon? Een crimineel ziet geld.” Sinds 1989 is Ron eigenaar van zijn eigen bedrijf: Criminaliteitspreventie Nederland. Hij wordt ingehuurd door de politie in Nederland en België. Hij geeft traingingen en tips om criminaliteit te herkennen en te voorkomen. Ron: “Dat doe ik bij gemeenten, bedrijven, buurtverenigingen, winkelcentra, verzorgingshuizen. Eigenlijk overal waar mensen anti-criminaliteitstips nodig hebben. Het gaat niet alleen om inbraak, maar ook om oplichting, babbeltrucs en fraude.”
Vorig leven
In een vorig leven zat Ron in de criminaliteit. “Niet alleen inbreken bij mensen thuis, maar ook babbeltrucs, jatten in winkels. Niet omdat ik verslaafd was, niet dwangmatig, het was geen spanning zoeken. Ik ben er gewoon ingerold. Het had te maken met geld. Je ziet iets en denkt: ‘Dat ga ik vanavond halen’. Toen ik als loodgieter werkte, kwam ik erachter hoe kwetsbaar mensen zijn. En dan zie je hoe simpel het is om mensen te belazeren.”
Gelukkig gevallen
Ron begon zijn loopbaan dus als loodgieter. “Toen ik na een val werd afgekeurd, bleek mijn verleden mij parten te spelen; ik wilde beveiliger worden, maar ik kwam niet door de screening. De politie gaf mij een kans: een proeftijd van twee jaar en ik kon aan de slag als beveiligingsmedewerker; kreeg sleutels, codes, deed alarmopvolging. Na de beveiliging heb ik gewerkt voor de Raad van de Kinderbescherming en heb ik in de verslavingszorg gewerkt.”
Tips & trics
“Camera’s bieden een schijnveiligheid, niemand bekijkt de beelden,” zegt Ron. “Daar moet je dus niet op vertrouwen. Het gedrag van mensen is heel voorspelbaar. Dat maakt het zo makkelijk voor criminelen. Dus doe eens wat anders. Plak ruim voor je op vakantie gaat een nee-nee sticker op je deur. Dat scheelt een hoop post. Parkeer je auto eens ergens anders dan op je oprit. Houd af en toe je gordijnen dicht, ook als je thuis bent. En zet niet twee dagen voor je naar de wintersport gaat je auto met dakkoffer voor de deur. Of een week voor vertrek naar Spanje je caravan in de straat. Daarmee geef je inbrekers bij wijze van spreken gewoon je sleutel. Noteer serienummers van je eigendommen en maak foto’s van waardevolle spullen. Hang buiten goede verlichting op. Let op je spullen en doe altijd de deur op slot na vertrek.”
“En wat betreft babbeltrucs: weet wie je binnenlaat. Mensen zijn zich niet meer bewust van hun leefomgeving. Het is fijn als je weet wie je buren zijn, wie ze moeten waarschuwen als er iets is en als mensen in de buurt iets weten van elkaar en op elkaars spullen letten. Maar vooral: stop criminaliteit door horen, zien en bellen!”