HAARLEMMERMEER - In 2021 openden 21 internationale bedrijven een nieuwe vestiging in Haarlemmermeer. Ten opzichte van 2020 is dit een stijging van maar liefst 62 procent. Deze stijging is verreweg de grootste van de regio zo blijkt uit de resultaten die amsterdam inbusiness (aib) bekend maakte. De wethouders Economische Zaken (EZ) Marja Ruigrok en Johan Rip zijn dan ook blij met dit resultaat.


Sterk herstel
De economie in Haarlemmermeer beleeft een sterk herstel in het aantrekken van internationale bedrijven ten opzichte van 2020. Dit komt onder andere doordat Haarlemmermeer zich niet op één sterke sector richt, maar focust op een paar sterke sectoren. “Vorig jaar werd Haarlemmermeer opnieuw uitgeroepen tot sterkste economische regio. Een positie die we graag willen behouden. “Daarbij is diversificatie is een belangrijk onderwerp. Dus naast luchtvaartgerelateerde bedrijvigheid extra aandacht voor onder andere ICT en Health”, zegt wethouder Economische Zaken en Innovatie Marja Ruigrok.

Bedrijven
Haarlemmermeer zet in op een economie die gericht is op verschillende sectoren. En is daardoor minder afhankelijk van bedrijfsactiviteiten die direct aan de luchthaven verbonden zijn. Zo zijn 15 van de 21 nieuwe bedrijven niet-logistieke bedrijven. Zeven nieuwe bedrijven zijn actief in de ICT/Tech sector. Voorbeelden zijn de startup voor magazijnrobotica Hai Robotics en Solibri, een van de toonaangevende digitale tools voor 3D-bouwplanning. Binnen de Life Sciences & Health sector hebben zich vier nieuwe bedrijven in Haarlemmermeer gevestigd waaronder het bedrijf Dynacure dat zich richt op het ontwikkelen van behandelingen voor neuromusculaire ziekten.

Uit de sector Consumer & B2B Goods zijn er drie internationale bedrijven bijgekomen en een bedrijf uit de sector Financial Services. Daarnaast vestigden zich zes bedrijven uit de sector Transport & Logistiek, onder andere het bedrijf Airspace dat een revolutie teweegbrengt in luchtvracht en tijdkritische logistiek, waarbij snelle levering van doorslaggevend belang is. De aantrekkingskracht voor logistieke bedrijven is nog steeds groot. Deze sector blijft voor Haarlemmermeer van belang.

Banen
“Het is mooi om te zien dat zich in 2021, ondanks de coronacrisis, toch zoveel nieuwe bedrijven in onze gemeente vestigden. Die bedrijven zeggen binnen drie jaar in totaal 753 nieuwe arbeidsplaatsen te creëren. Een stijging van maar liefst 123 procent ten opzichte van een jaar eerder. Van deze cijfers word ik als wethouder EZ en Arbeidsmarktbeleid erg blij” geeft Johan Rip aan. “Daarnaast zien we dat 592 van deze banen (79 procent) niet-logistieke banen zijn, terwijl dat er in 2020 maar 67 (20 procent) waren. We slaan dus een andere weg in qua bedrijvigheid. Het CBS schatte in 2017 in dat iedere arbeidsplaats bij een (internationaal) bedrijf ook nog eens één extra arbeidsplaats bij een ander bedrijf oplevert. Dubbele winst dus!” aldus wethouder Rip.

Samenwerking aib
Sinds 2008 werkt Haarlemmermeer samen met de gemeenten Amsterdam, Amstelveen en Almere in het samenwerkingsverband 'amsterdam inbusiness'. Dit samenwerkingsverband richt zich op acquisitie en behoud van internationale bedrijven die een stimulans geven aan werkgelegenheid, duurzaamheid en innovatie. Ook in 2022 blijft de aandacht van aib en Haarlemmermeer gericht op diversificatie. Daarnaast wordt ingezet op het behoud van gevestigde internationale bedrijven en op het verbinden van deze bedrijven onderling en met andere relevante publieke en private instellingen.