HAARLEMMERMEER - Het zou wel eens een openbaring kunnen zijn voor jongeren in Haarlemmermeer die een (steek)wapen bij zich dragen: dat je ook kunt kiezen voor een andere, betere en échte hobby, andere skills of een andere manier om stoer te zijn en respect af te dwingen.

Het is die gedragsverandering die de gemeente Haarlemmermeer, de politie en andere betrokken organisaties op gang willen brengen met de campagne YouChoose. Burgemeester Marianne Schuurmans heeft hiervoor gistermiddag de aftrap gegeven.

Doodgestoken
Haarlemmermeer heeft zo’n campagne hard nodig. Het wapenbezit onder jongeren is een groeiend probleem. Een landelijk probleem ook en Haarlemmermeer is allesbehalve een gunstige uitzondering. De media berichten bijna dagelijks over steek- en schietincidenten waarbij jongeren vanaf zo’n 12 jaar betrokken zijn. In Haarlemmermeer waren er de afgelopen 22 maanden acht incidenten. Twee daarvan met dodelijke afloop. Het incident eind vorig jaar, waarbij de 64-jarige Tom Manting bij een pinautomaat door twee jongens van 15 en 16 jaar werd doodgestoken, zorgde voor een golf van afgrijzen, opschudding en verdriet in de gemeente. Maar ook voor de roep om een grens te trekken.

Alle ouders? Nou en of!
De campagne richt zich voor een groot deel op de ouders van jongens en jonge mannen. Geen meisjes? Volgens teamchef Fred Roest van de politie Haarlemmermeer worden er wel degelijk meisjes met messen op zak gesignaleerd maar ze zijn zwaar in de minderheid en niet betrokken bij de incidenten.Het is de hoogste tijd dat de ouders in gesprek gaan met hun kinderen. Over de vraag hoe ze over (steek)wapenbezit denken, wat ze op straat ervaren. “Wéét wat ze meemaken, wat ze voelen.” Moeten alle ouders zich zorgen maken? Nou en of, vindt burgemeester Marianne Schuurmans. In een brief aan hen schrijft ze: ‘Ga er niet vanuit dat uw kinderen zulke dingen niet doen. We richten ons op alle jongeren in Haarlemmermeer, van Badhoevedorp tot Lisserbroek, van villawijk tot volksbuurt, van leerlingen van het gymnasium tot het vmbo en op jongeren met een westerse en niet-westerse migratieachtergrond.’

Geen oplossing
Uit onderzoek blijkt dat jongeren messen op zak dragen omdat ze zich niet veilig voelen, dat ze er respect mee willen afdwingen, er status aan ontlenen.Burgemeester Schuurmans:

Ik loop dag en nacht door Haarlemmermeer, heb me nooit onveilig gevoeld, heb nooit een mes op zak en ervaar voortdurend respect. Wapens zijn ook nooit een oplossing maar juist het probleem. Als je ze gebruikt, houd je daar je leven lang last van. Dader én slachtoffer.

Volgens de burgemeester is het bijna onvermijdelijk dat je wapens die je op zak hebt, ook gebruikt. Ook al is dat niet direct de bedoeling. Het respect dat je ermee denkt te kunnen afdwingen, kan heel anders uitpakken....Je kunt nooit van tevoren weten hoe de ander die je met jouw wapen confronteert, reageert. In plaats van respect dat je ermee dacht te krijgen, ben je voor je er erg in hebt in een gevecht verwikkeld. Met verwondingen of erger als afloop. En dan hebben we het nog niet gehad over de nasleep.

Doorgeprikt
Jongeren hebben meer keuze dan ze zelf denken of dan ze wordt wijsgemaakt, zegt ze. Ze ervaren sociale druk uit hun omgeving om ook een mes mee de straat op te nemen. Laat je het keukenmes toch liever thuis dan hoor je niet meer bij de groep en ben je ook niet stoer.Het is dat verhaal dat met YouChoose wordt doorgeprikt. Een harde reset noemt politieman Roest dat. Je kunt wel degelijk stoer zijn zonder een mes en bij een groep horen. Bij vrienden met muziek, sport of theater als hobby. Of bij freerunners. De Vennepse freerunner Joram, die als influencer een belangrijke rol speelt in de campagne, zei daarover vanaf het podium:

Ik ren niet voor mijn vrijheid, ik ren om vrij te zijn.

Wat hij allemaal kan en doet is, daarover is iedereen het eens, stoer. Dwingt respect af en ja, is ook best prettig voor zijn status. En is ook een uitstekend alternatief voor lachgas en drugs, want ook daarvoor geldt YouChoose.

Wapeninleveractie
De campagne omvat verder een (steek)wapeninleveractie. Op 26, 28 en 30 september kunnen op verschillende locaties de keukenmessen, schroevendraaiers en andere (steek)wapens worden afgegeven. Zonder consequenties. Geen straf, geen aantekening, geen vermanende woorden. ‘Er gaat gewoon zand over.’Maar als je ervoor kiest om het wapentuig toch weer mee de straat op te nemen en loop je ermee tegen de lamp. Dan ben je gewoon de sigaar. YouChoose!

QR-codesVerder zijn op verschillende plekken in de gemeente QR-codes op de stoep aangebracht. Deze zijn ook te vinden op posters waarmee de gemeente vol is gehangen. Deze QR-codes leiden naar video’s met straatinterviews en van jongeren zoals freerunner Joram die hun skills tonen. De filmpjes worden regelmatig ververst. Met haar telefoon knipte burgemeester Marianne Schuurmans aan het einde van de bijeenkomst als het ware het digitale lint door van de QR-tegel voor het raadhuis in Hoofddorp.

Meer informatie over de campagne is te vinden op de website van de gemeente Haarlemmermeer.