HAARLEMMERMEER - Even voorstellen: Leo Richardson, de nieuwe Polderdichter van Haarlemmermeer. De kersverse Polderdichter schreef al regelmatig, maar ontdekte de poëzie tijdens de coronaperiode. De geboren Amsterdammer voelt zich op en top Haarlemmermeerder. Leo Richardson gaat het komende jaar gedichten schrijven over onder andere lokale gebeurtenissen, personen en actuele thema’s. Volgens zijn eigen woorden ‘is deze polder gemaakt voor poëzie’.

Leo Richardson

“Een geboren Amsterdammer die eigenlijk gewoon een polderjongen is.” Zo omschrijft Leo Richardson (58) zichzelf. “Als straatjochie van 10 jaar verhuisde ik met mijn familie naar de polder. Voor mij voelde het als de hemel: ruimte, zowel in de breedte als in de hoogte.”
Dit jaar besloot Cpunt, de initiatiefnemer van de zoektocht naar een nieuwe Polderdichter, om eerst eens rond te kijken in Haarlemmermeer wie er al actief was als dichter. Daarbij kwam Leo Richardson in beeld. “Ik had mij als dichter al behoorlijk gemanifesteerd in de polder.”

Verliefd op poëzie

De eerste stappen op het dichterspad zette Leo Richardson in de jaren ’90 met het uitbrengen van een dichtbundel. “Als ik die gedichten nu teruglees, vind ik ze heel lief en dapper. Ik had nog nooit van Marsman of Elsschot gehoord. In de coronatijd zoek je bezigheden. Voor mij was dat op internet zoeken naar wat de oude dichters zoal te vertellen hebben. Nou, geloof me: heel veel. Ik verdwaalde daarin en ik ben dichtbundels gaan kopen. Zo ben ik echt verliefd geworden op poëzie. Vroeger vond ik die poëzietaal moeilijk. Misschien moet je er wel wat ouder voor zijn, dat geldt in ieder geval voor mij. Maar ik was verkocht.”

Van lezen naar schrijven

Leo Richardson: “Ik las gedichten en ik wilde ze ook schrijven. Echte poëzie. Vertellen wat er in de wereld om ons heen gebeurt. Dat moest ik delen. Mijn favoriete dichter is Ester Naomi Perquin. Waarom? Dan zou je die gedichten moeten lezen. Het is toegankelijk, een verhalende vorm van dichten die gewoon één op één bij je binnenkomt: pang! Er zit een gek soort humor in. Vlijmscherp en mooi. Ze gebruikt prachtige taal en metaforen. Wat ze maakt klopt. Zij heeft mij het dichten geleerd.”

Polderdichter

Waaraan een goede Polderdichter moet voldoen? Leo Richardson: “Communicatief zijn, altijd in je hoofd hebben dat je ook schrijft voor mensen die niets met poëzie hebben. Je zoekt de grens op van wat poëtisch is en toch toegankelijk blijft. Dat is behoorlijk moeilijk, dat moet je goed bewaken. Ik zie poëzie niet als onderbelichte kunstvorm. Je ziet het namelijk steeds meer. Spoken Word heeft inmiddels een vaste plek verworven op de poëziepodia en rap is natuurlijk je reinste poëzie. Om je heen zie je het ook steeds meer, op gevels en in de openbare ruimte. Het is een verrijking; de omgeving waar je loopt wordt verbeeld door woorden. Klassieke poëzie heeft een wat stoffig imago, dat verdient het niet. Je moet je willen verdiepen in een tekst. Dat is soms best moeilijk.”

Gedichten

In opdracht of gewoon, omdat hij iets ziet; de Polderdichter laat van zich horen. “Als polderdichter heb ik het verzoek gekregen om een gedicht te schrijven over de Bijbelse Beeldentuin in Hoofddorp. In het kader van de Poëzieweek 2025 wordt daar op 1 februari een gedichtenwandeling georganiseerd. Ook heb ik in opdracht van Cpunt op het thema van de Poëzieweek ‘lijfelijkheid’ een gedicht geschreven. Dat gedicht hangt binnenkort in vijf bibliotheekvestigingen en bij boekhandel Stevens.
Momenteel ben ik bezig met een gedicht over ‘t Oude Raadhuis. Dat wordt een kort kritisch gedicht. Komende zomer komt er een expositie in het vernieuwde Haarlemmermeermuseum de Cruquius: foto’s van Kees van der Veer en mijn gedichten. Gedichten bij beeld en beeld bij gedichten. Belangrijk thema is de geschiedenis van onze polder.“

Niet moeilijk

Polderdichter Leo Richardson roept mensen op om eens een gedicht te lezen: “De meeste gedichten doen iets met een lezer. Ze zijn niet geschreven om het je moeilijk te maken. Als je dat proeft en voelt, dan ontdek je een nieuwe taal. Die is prachtig! Je kijkt anders naar de wereld om je heen.”