HAARLEMMERMEER - Het dubbeldorp heeft er lang op moeten wachten, maar nu is het er dan: het gloednieuwe dorpshuis. Een gebouw om trots op te zijn: ruim, licht en met een volwaardige sporthal. De feestelijke opening werd vanwege corona uitgesteld, maar de ‘huiskamer van het dorp’ bruist al van het leven. Twee voorvechters van het eerste uur, Wim Hut en René Metz van Stichting Zwanenburg-Halfweg, geven een rondleiding.

Nee, de jeneverfles is niet op tafel gekomen toen het dorpshuis Zwanenburg-Halfweg in april in gebruik werd genomen, lachen de heren. Wim Hut: “Natuurlijk waren we blij en trots, maar door corona ging het stapje voor stapje, heel geleidelijk. Er was een feestelijke opening gepland in mei, maar die kon vanzelfsprekend niet doorgaan.” René Metz: “We waren ook nog met van alles en nog wat bezig. Er zijn in het begin altijd onverwachte zaken waar je tegenaan loopt en oplossingen voor moet vinden.”

Hart
Maar inmiddels is het nieuwe dorpshuis onmiskenbaar open en volop in gebruik. Wim Hut en René Metz geven graag een rondleiding. Te beginnen met het hart van het gebouw, de centrale ruimte, ook wel de Huiskamer genoemd. Die is hoog, licht en open en heeft een opvallende, rondlopende bar. Aan tafeltjes verspreid in de ruimte zitten bezoekers aan de koffie. Een groepje van vier of vijf dames zit druk te praten en te lachen. “Die komen hier elke ochtend nadat ze de kinderen naar school hebben gebracht.” Een mevrouw komt binnen en kijkt zoekend rond: “Waar moet ik zijn voor het bloedprikken?” Wim Hut wijst haar naar de gang een stukje verderop, want ook de bloedprikdienst zit in het dorpshuis.

Biljart en koersbal
Op de achtergrond klinkt met onregelmatige tussenpozen zacht getik. Dat blijkt afkomstig uit een naastgelegen zaaltje, waar leden van biljartclub ’t KAB (’t Kan Altijd Beter) geconcentreerd de witte en rode ballen over het groene laken schieten. In andere ruimte is een groep oudere dames en heren bezig met een potje koersbal (een soort jeu de boules). De rondleiding voert verder nog langs een geluiddichte kamer met twee piano’s, voor muzieklessen, en diverse ruimtes die met schuifwanden groter en kleiner kunnen worden gemaakt. Wim Hut legt uit dat de Stichting Zwanenburg Halfweg het dorpshuis beheert en exploiteert, maar dat de activiteiten worden verzorgd door andere organisaties zoals educatie- en activiteitencentrum De Hoek, de seniorenvereniging Zwanenburg en de Zonnebloem. “Op het scherm bij de ingang kun je zien welke activiteiten er die dag in welke ruimte zijn.”

Samen Lekker Sporten
En dan herbergt het dorpshuis ook nog de bibliotheek – iedere middag open - en last but not least een volwaardige sporthal mét tribune. In een deel van de hal zijn deze ochtend basisschoolleerlingen enthousiast aan het zaalvoetballen en trampolinespringen. “Behalve de scholen maken sportvereniging Christofoor, de handbalvereniging VOS en voetbalvereniging VV Zwanenburg gebruik van de hal”, vertelt René Metz. Hij heeft zich vanaf 2002 - toen nog als voorzitter van de voetbalvereniging – ingezet voor de komst van de sporthal. Terwijl het dorpshuis simpelweg de naam Dorpshuis draagt, heet de hal SLS-hal. “Dat staat voor Samen Lekker Sporten, maar verwijst óók naar Stichting Leefomgeving Schiphol”, lacht Metz. Het is een dankjewel aan de stichting die maar liefst 8,2 miljoen euro heeft bijgedragen aan de realisatie van het dorpshuis met sporthal.”

Trots
Helemáál af is Dorpshuis Zwanenburg Halfweg nog niet. De letters op het dak moeten nog worden aangebracht en de klok moet nog in de toren worden gehangen. Er komt wellicht een terras en bovenal moet de Lidl, nu pal naast het gebouw, nog worden verplaatst. Want het is de bedoeling dat het dorpshuis straks aan een mooi dorpsplein komt te liggen. Maar toch. Het dorpshuis – een ontwerp van Heren 5 Architecten waar de inwoners in 2013 zelf voor gekozen hebben – stáát er. Na jaren van praten, plannen maken en procedures doorlopen. Gevraagd waar ze het meest trots op zijn, zegt Metz: “Dat wij als inwoners van dit mooie dorp zelf de regie hebben behouden. En dat het gelukt is om de huurprijs per vierkante meter gelijk te houden aan die in het oude dorpshuis, De Olm.” Wim Hut kijkt rond in de centrale ruimte: “We wilden met het dorpshuis de inwoners een centrale ontmoetingsplek bieden, een huiskamer waar iedereen elkaar kan ontmoeten. En als ik dit zo zie, denk ik dat dat gelukt is.”

Afhankelijk van de ontwikkelingen rondom het coronavirus is er in het voorjaar van 2021 een feestelijke opening.

Op dit moment is de sloop van De Olm in volle gang. Zodra dat klaar is, kan hier begonnen worden met de bouw van de nieuwe Lidl. Na de verhuizing kan dan de oude Lidl worden gesloopt en komt op deze plek het nieuwe dorpsplein.....