HAARLEMMERMEER - Tijdens de coronacrisis moesten er veel deuren dicht. Niet alleen de horeca, bioscopen, sportscholen en -verenigingen, ook de kinderboerderijen konden geen bezoekers meer ontvangen. Vanaf 1 juli zijn kinderen en hun ouders weer welkom. InforMeer sprak met Niels Groot van Ons Tweede Thuis over de sluiting en de heropening van de boerderijen. En over wat dit betekende voor de cliënten van Ons Tweede Thuis die op de boerderijen werken.

Niels Groot is locatiemanager bij Ons Tweede Thuis, een organisatie waar mensen met een beperking leven, wonen en werken. “Ik ben locatiemanager van vier kinderboerderijen; De Hoeve in Badhoevedorp, Dierenvreugd in Nieuw-Vennep, Boerenzwaluw in Hoofddorp en de Knuffelweide in Zwanenburg. En van de Tuingroep (dagbesteding binnen Ons Tweede Thuis) en van de woon- en dagbestedingslocatie Veldzicht. Als locatiemanager ben ik zelf weinig op de kinderboerderijen aanwezig, als je het vergelijkt met de medewerkers.”

Corona
Niels: "Toen het coronavirus uitbrak was dat heel onwennig, vooral voor de cliënten. Van de ene op de andere dag werd de dagbesteding gesloten. Het werk dat we samen doen met de boeren en de boerinnen (zo noemen we onze cliënten die op de boerderijen werken) lag stil. De zorg voor de dieren en de terreinen ging wel door. De stallen moesten onderhouden worden en de dieren hebben altijd verzorging nodig. Dat was snel schakelen voor de medewerkers. We moesten plannen maken om het werk behapbaar te houden. Werk dat normaal door bijvoorbeeld tien man gedaan werd, kwam nu neer op één of twee mensen. Het was onwennig, er komt veel op je af.”

Aandacht
“Onze boeren en boerinnen zijn mensen met een beperking, dus met een afstand tot de arbeidsmarkt. Sommigen begrepen heel goed wat er gebeurde, maar een heleboel van hen ook niet. Daar moet je tijd en aandacht aan besteden. Uitleggen waarom we dicht moeten, wat is corona en hoe kunnen we de kans op besmetting zo klein mogelijk houden. Dat laatste zeker ook omdat een aantal van onze cliënten thuis wonen en alleen bij ons werken. We hebben in deze periode veel contact gehad met onze cliënten. Sommigen hebben maanden thuisgezeten. Dat was een lastige situatie.”

Maatwerk
Sinds 1 juni zijn de werkzaamheden op de boerderijen weer van start gegaan. Vanaf 1 juli is ook publiek weer welkom. Niels Groot: “We leveren nu maatwerk. Een aantal cliënten hebben ook tijdens de coronatijd hand- en spandiensten verricht op de boerderij. Dat ging dan vooral om de mensen die het echt nodig hadden omdat het op de woonvoorziening niet goed ging en zij niet lekker in hun vel zaten. Voor ons was het fijn om hen weer te zien en voor hen was het fijn om weer aan het werk te kunnen gaan. Vanaf 1 juli is iedereen weer aan het werk. We nemen natuurlijk wel de maatregelen in acht, houden anderhalve meter afstand. We zijn begonnen met aangepaste openingstijden om de cliënten te laten wennen en om ervoor te zorgen dat er zo min mogelijk contact is tussen cliënten en bezoekers. Het is toch een extra risico. We hopen binnen afzienbare tijd de openingstijden te kunnen verruimen, maar wij zijn natuurlijk ook afhankelijk van de richtlijnen van de landelijke organisatie voor gehandicaptenzorg.”

Geen verschil
Voor de dieren op de boerderij is er geen verschil. Ze zijn niet schuwer geworden door de periode dat er geen bezoekers mochten komen. “Ze hebben een periode van rust gehad waarin alleen de vaste verzorgers langskwamen. En er kwamen wel constant mensen aan de hekken, dus de beesten hadden toch wel contact met publiek.”

Blij
De cliënten zijn ontzettend blij dat ze weer aan het werk mogen. “Ze hebben allemaal hun collega’s, de dieren en hun werk gemist. Dagbesteding in de woongroep is echt heel anders dan wanneer je lekker in de buitenlucht op een kinderboerderij werkt.”Tot slot wil Niels een hele dikke pluim geven voor alle boeren, boerinnen en beheerders.