HOOFDDORP - Twaalf procent van de inwoners van Haarlemmermeer heeft moeite met de Nederlandse taal. Omdat ze uit het buitenland komen als vluchteling of arbeidsmigrant. Maar er zijn ook mensen die in Nederland geboren en getogen zijn, die het Nederlands lastig vinden. Een van die Haarlemmermeerders is Cora Rijgersberg. Samen met taaladviseur van het Taalhuis Annette Grippeling, vertelt ze hierover aan InforMeer.

Cora (62) woont al 40 jaar in Hoofddorp vindt vooral schrijven lastig. Annette verklaart: “Cora heeft dyslexie. Vroeger werden mensen met dyslexie achterin de klas gezet. Ze werden dom gevonden.” Cora: “Dat gebeurde bij mij ook. Daarom ben ik nu niet zo goed in taal. Vooral schrijven vind ik lastig. Dan vraag ik me af of mensen wel begrijpen wat ik bedoel en of ik niet te langdradig ben.”

Voel je goed
De stap naar het Taalhuis kwam voor Cora nadat ze een computercursus had gedaan. “Ik wilde beter om leren gaan met mijn laptop dus ging ik online zoeken naar een cursus. Toen vond ik de cursus Tik en Klik. Via het Taalhuis vond ik de cursus Voel je goed. Een cursus over gezondheid met allerlei onderwerpen zoals bijvoorbeeld koken en bewegen.”

Annette: “Mensen schrijven zich met verschillende doelen in voor een cursus. Het doel van Cora was om af te vallen door meer bewust met eten om te gaan. Tijdens de cursus wordt er natuurlijk heel veel gepraat. En de cursisten moeten huiswerk maken. Op deze manier worden ze meer zelfverzekerd wat betreft taal.”

Veel geleerd

Cora: “Ook al is het geen cursus taal, je leert er wel veel van. We kregen huiswerkopdrachten. Een stukje schrijven over hoe je je voelt, of je gesport had. We moesten opschrijven wat we gingen eten. Het was een soort beweeg- en eetdagboek. Je krijgt tips hoe je bepaalde dingen moet koken, zonder kant en klare spullen. Het waren hele leuke ochtenden. We hebben heel veel gekletst met elkaar. Ik heb geleerd dat ik wat minder ‘een beetje van mezelf en een beetje van Maggi’ moet doen. Maar met verse ingrediënten van het seizoen iets lekkers maken. Nu de cursus is afgelopen gebruik ik de recepten die we gekookt hebben nog steeds.”

Annette: “Het doel van de cursus is voor iedereen anders. Wat bij iedereen terugkomt: het antwoord op de vraag: wie ben je? Wie ben je wat betreft stress, je lichaam, maar ook wat eet je eigenlijk, welke ingrediënten zitten er in al die pakjes en wat doet dit met je lijf en geest? Het komt erop neer dat de cursisten zich bewust worden van eten, bewegen en stress.”

Vervolg

Het was Cora’s bedoeling om na deze cursus een cursus Nederlandse taal te volgen. Omdat er niet voldoende aanmeldingen waren om een klas te vullen, ging deze niet door. Annette Grippeling: “De taalschool in deze regio organiseert deze cursus. Er kwamen niet genoeg aanmeldingen. De realiteit is dat er te weinig mensen met Nederlands als eerste taal zich aanmelden. Dit speelt al langer. Er is wel een online cursus, maar die is voor deze groep niet geschikt. Een gemengde taalgroep werkt vaak niet omdat ze verschillende taalvragen hebben.” Als de cursus in de toekomst nog gegeven gaat worden, dan zou Cora die heel graag volgen.

Aanraden
Cora zou anderen zeker aanraden om naar het Taalhuis te gaan. “Ik heb mijn buurvrouw van 81 jaar meegenomen naar de cursus. Die dacht eerst dat het niets voor haar zou zijn, maar ze was heel enthousiast.”

Annette: “De cursus is voor vrouwen van alle leeftijden. De cursus is gratis, maar niet vrijblijvend. Als je ‘Ja’ zegt, dan verbind je je aan de cursus.”

Interessant

Annette Grippeling: “Je leert van elkaar in deze cursus. Dat maakt je sterker en zelfbewuster. Hiermee vergroot je ook je netwerk. Heel belangrijk in Nederland: je hoort over leuke cursussen, goede scholen, waar je zelf fruit kan plukken, hoe je kan solliciteren, enzovoort.” Cora ”Ik ben samen met een medecursist gaan wandelen. Vorige week, een half jaar na de cursus, hadden we een reünie. Nu hebben we het plan om te gaan picknicken. Met gezonde hapjes! Het hoogtepunt van de cursus vond ik de gastles van een diëtiste. ”Zij nam ons mee naar de winkel. Daar pakten wij de producten die we altijd kochten. Zij vergeleek die met de producten die zij koos. Producten waar het woord ‘gezond’ opstaat is niet altijd de meest gezonde keuze. Je moet dus goed de informatie op de verpakking lezen.”