HAARLEMMERMEER - AANGAAN, cultureel festival voor en door jongeren bij Fort Penningsveer, heeft er twee geslaagde edities op zitten. De derde staat op stapel voor 23 maart. AANGAAN wordt mogelijk gemaakt door de subsidieregeling Impuls Jongerencultuur. Ook in 2025 kunnen organisaties nog gebruik maken van deze regeling.
Jonge creatieve makers uit Haarlemmermeer presenteren tijdens AANGAAN eigen werk, van installatie tot performance, dat ze de dagen ervoor als ‘artists in residence’ in en om het fort hebben gecreëerd. “Zo’n acht jongeren verblijven een aantal dagen in het fort en gaan aan de slag met een thema. Ze krijgen workshops en begeleiding van zowel vakprofessionals als docenten, maar leren ook van elkaar en laten zich inspireren door deze bijzondere plek”, vertelt Balster van Duijn van Ruimtetijd dat AANGAAN organiseert.
Mix
De één is bezig met muziek, de ander met toneel, de volgende met video of fotografie. In leeftijd variëren ze van zo’n 16 tot 25 jaar. “Door die mix ontstaat een bijzondere dynamiek,” vertelt collega Lotte Ooms van Ruimtetijd. “Sommigen zitten nog op school, anderen volgen een kunstopleiding of staan aan het begin van hun professionele carrière. Maar allemaal kunnen ze hier stappen zetten in hun ontwikkeling, juist ook doordat ze deelnemen aan elkaars projecten.”
Op een eiland
“Het zijn intensieve dagen. Je zit hier letterlijk met elkaar op een eiland en werkt samen toe naar het festival”, zegt Balster. Hij kijkt terug op twee geslaagde edities. “Erg leuk en heel verschillend. De ene groep is weer heel anders dan de andere. Het eerste festival was in september, het tweede vlak voor kerst. Omdat december een drukke maand is, vonden we het spannend of er wel publiek zou komen. Dat viel gelukkig mee, er waren zo’n 180 mensen. Een breed publiek van jonge cultuurliefhebbers en makers waarbij voor ons vooral de interactie en kruisbestuiving belangrijk is.”
Impuls Jongerencultuur
AANGAAN is mogelijk gemaakt door de subsidieregeling Impuls Jongerencultuur. Doel van de regeling is zorgen dat jongeren meer aan cultuur deelnemen. Tijdens de coronaperiode liep het aantal jongeren dat deelnam aan cultuuractiviteiten flink terug, terwijl uit onderzoek blijkt dat dit juist een positief effect heeft op het welzijn. Tegelijkertijd noemt maar liefst de helft van alle jongeren in Nederland tussen de 16 en 25 jaar de eigen mentale gezondheid niet goed.
Vast in telefoon
Balster: “Jongeren hebben nog steeds te maken met de nasleep van corona, ze zitten vast in hun telefoon en hebben weinig vooruitzicht op woonruimte. Het leven is duurder geworden en er zijn nog maar weinig plekken waar ze fysiek samen kunnen komen en zichzelf kunnen zijn. Wij bieden zo’n plek en willen jongeren inspireren en ze de tools geven om te groeien als maker en als individu.”
Continuïteit
Ruimtetijd heeft met succes gebruik gemaakt van de regeling Impuls Jongerencultuur. Tegelijkertijd hopen Balster en Lotte op meer structurele ondersteuning voor de toekomst. Want juist continuïteit is voor zo’n evenement als AANGAAN belangrijk, zeggen ze. Balster: “We hebben een visie en strategie ontwikkeld om de jongeren te bereiken, hebben een organisatie en een netwerk gecreëerd en zijn bezig bekendheid op te bouwen met een kwalitatief programma. Het zou zonde zijn als dat allemaal straks weer wegvalt.”
Ruimtetijd
Ruimtetijd is een ontwerpstudio voor de culturele sector, gevestigd in Fort Penningsveer. Ruimtetijd ontwikkelt samen met de Stichting Fort Penningsveer activiteiten en evenementen op het gebied van cultuur, educatie en natuur.
Organiseer jij culturele activiteiten met, door en voor jongeren?
Dankzij de regeling Impuls Jongerencultuur konden naast AANGAAN in het afgelopen jaar ook andere evenementen voor jongeren worden georganiseerd. Zo kon in Museum de Cruquius de escape game op poten worden gezet en werden in Cpunt de MAAK PLAATS workshopavonden gehouden. Met de subsidie die werd toegekend aan Jongerencentra Maatvast kregen tien jonge artiesten de kans om in De Kleine Duyck te laten zien wat ze in hun maandenlange workshops hadden geleerd. Organisaties die (nieuwe) culturele activiteiten willen organiseren voor jongeren kunnen ook in 2025 nog de subsidie Impuls Jongerencultuur aanvragen. Wil jij met jouw organisatie de subsidie Impuls Jongerencultuur aanvragen? Meer informatie lees je in dit artikelSubsidieregeling jongerencultuur verlengd | InforMeer.