HAARLEMMERMEER - Op 18 juli 2023 deed de politie een inval in een woning in Haarlemmermeer en een vakantieverblijf in Eemnes. Daar werden meerdere vuurwapens en munitie aangetroffen, en zes geldtelmachines. In Noordwijk trof de politie die dag tevens een cocaïne-wasserij in aanbouw aan. Op basis van ontsleuteld berichtenverkeer bleek dat een nu 53-jarige man uit Haarlemmermeer in de periode 2020-2021 vele honderden kilo’s cocaïne verhandelde, o.a. verstopt in gips en verf. Het OM eiste tien jaar gevangenisstraf voor verboden vuurwapenbezit en (het voorbereiden van) grootschalige handel in cocaïne, en eiste ontneming van het wederrechtelijk verkregen voordeel voor een bedrag van ruim €800.000.

Wapengekletter

In de vakantiewoning van de verdachte in Eemnes trof de recherche op 18 juli 2023 in een weggestopte boodschappentas een geladen Glock aan. En in zijn woning in Haarlemmermeer trof de politie die dag nog eens vijf vuurwapens aan, samen met munitie en een geluidsdemper die alleen op aanvalswapens zit. De bereidheid tot wapengekletter werd bevestigd in ontsleutelde chats: op 28 februari 2021 had de verdachte een pistool aangeschaft in Haarlem. Toen zijn contactpersoon zich zorgen maakte, ‘want een vuurwapen vraag je niet zomaar, toch?!’, reageerde de verdachte dat hij ‘even zijn tanden in iemand gaat zetten, omdat die persoon te veel van hem vraagt en hij daar een beetje gek van wordt’. De officier van justitie: ‘’Deze geweldsbereidheid van de verdachte zal alles te maken hebben gehad met zijn zelfgekozen professie: het zijn van cocaïne-importeur, chemicus/uitwasser en blokkenmaker van een zeer zwaar kaliber. En hoge bomen vangen veel wind.’’

Ingenieus verstopte cocaïne

In de maanden mei, juni en juli 2020 bleek de verdachte zo’n 1.600 kilo cocaïne te hebben uitgewassen uit kalk of gips. In 800 zakken van 25 kilo kalk of gips zat telkens twee kilo cocaïne verborgen. Ook chatte de verdachte vanaf eind februari 2021 over het uitwinnen van cocaïne uit verf op schilderijen. Het uitwassen van de cocaïne zou volgens hem meer kunnen worden als hij ‘het proces zou optimaliseren’. Dat verklaart mogelijk waarom de politie op de actiedag in 2023 een cocaïne-wasserij in Noordwijk aantrof. Een gespecialiseerd politieteam onderzocht de ruimte en concludeerde op basis van o.a. aangetroffen chemicaliën en een ventilatieschacht, dat de loods was ingericht als productielocatie voor het bewerken en/of verwerken van cocaïne.


Specifiek proces

In herkomstlanden wordt cocaïne via chemische processen in producten ‘gewassen’, om die er vervolgens in Nederland weer uit te halen. Op die manier is de cocaïne niet te zien op scans van de Douane en kunnen speurhonden het vaak evenmin detecteren. Om het weer uit te wassen, is een specifiek chemisch recept en veel kennis nodig, anders gaat er veel cocaïne verloren. Een cocaïne-wasserij wordt dus door specialisten gerund. Deze methode heeft als voordeel dat er, naast de lagere pakkans, geen Haven- of Douanepersoneel hoeft te worden omgekocht. Ook hebben minder personen kennis van het transport, zodat de kans op diefstal (‘rippen’) kleiner is.

Importeur

Soms was de cocaïne minder fraai verhuld, dan ging het om recht-toe-recht-aan handel, bijvoorbeeld in vijftien blokken van een kilo cocaïne. Het OM verwijt de verdachte tevens een heel andere rol in de cocaïneketen te hebben vervuld. De officier: ‘’Niet die van uitwassende laborant, niet die van verkoper, maar die van inkoper en internationale importeur.’’ Uit het chatverkeer bleek dat de verdachte vanaf februari 2020 in het Engels en Spaans overleg voerde om twee dozen met 20 kilo cocaïne vanuit Colombia per luchtvracht naar Nederland te krijgen. Weer een jaar later stond 16 kilo cocaïne klaar, verwerkt in een deklading chocolade, om per vrachtvliegtuig naar Nederland vervoerd te worden. Maar die lading werd onderschept door de Douane op de luchthaven in Bogota.


Vaardige verdachte

‘’Het gaat om doorgewinterde criminaliteit over een langere periode. Een zeer ervaren en vaardige crimineel die verder vooruit kijkt dan het gros van zijn vakbroeders en gewoon nooit eerder is gepakt’’, aldus de officier. ‘’De manier waarop de verdachte zijn communicatie afschermde zegt iets over zijn kaliber. Een gespecialiseerd zoekteam kon in zijn bedrijfsruimte - door op muren te kloppen en te duwen - niet-zichtbare deuren vinden, die leidden naar verborgen ruimtes en een soort ICT-lab, gevuld met meer dan honderd telefoons. In die ruimte bevond zich ook een draaiende server en forensische apparatuur. Het OM haalt dit nog maar eens aan, om duidelijk te maken dat we hier spreken over een uiterst vaardige en ambitieuze verdachte.’’ De officier eist een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van tien jaar en ontneming van het crimineel vermogen ter hoogte van ruim €800.000.