Diefstallen
Op 14 maart 2020 was een lading iPhones vanuit China aangekomen op Schiphol en naar een vrachtafhandelingsbedrijf in de buurt gebracht om verder vervoerd te worden. Het ging om 27 pallets met iPhones, met een winkelwaarde van ongeveer 2,9 miljoen Amerikaanse Dollars. Diezelfde avond meldde zich een chauffeur bij dat bedrijf om de iPhones op te halen. Daar liet hij valse vrachtbrieven zien en kreeg hij de lading mee. De chauffeur heeft de gestolen lading vervolgens naar een loods in Edam gebracht.
Op 6 december 2020 was een lading van 18.090 iPhones met een winkelwaarde van ongeveer 19 miljoen Amerikaanse Dollars aanwezig in hetzelfde vrachtafhandelingsbedrijf. Ook toen werd de lading opgehaald door een chauffeur die valse vrachtbrieven liet zien. Deze chauffeur heeft de iPhones naar een loods in Almere gebracht. Een deel van de gestolen iPhones is later teruggevonden op verschillende plaatsen in Nederland en in Duitsland.
Oordeel rechtbank
De rechtbank oordeelt dat de diefstallen ernstige strafbare feiten zijn. De eigenaren van de iPhones hebben grote financiële schade geleden. Bovendien tasten diefstallen als deze het vertrouwen aan in de internationale luchthaven Schiphol en in de bedrijven die daar gevestigd zijn. In deze zaken zijn gevangenisstraffen passend.
Straffen
De diefstal van 14 maart 2020 werd georganiseerd door een 40-jarige man. Deze man benaderde de chauffeur voor de klus en gaf hem de valse vrachtbrieven. Tijdens het plegen van de diefstal had hij contact met de chauffeur. Ook was hij aanwezig bij het lossen van de lading in de loods en regelde hij een potentiële koper van de telefoons. De rechtbank heeft deze 40-jarige man een gevangenisstraf van achttien maanden opgelegd.
De chauffeur, een 39-jarige man, heeft voor zijn aandeel in deze diefstal een gevangenisstraf van veertien maanden gekregen.
De rechtbank heeft een 56-jarige baliemedewerker van het vrachtafhandelingsbedrijf vrijgesproken. Deze man heeft op 14 maart 2020 de vrachtbrieven gecontroleerd, waarna de chauffeur de lading iPhones kon meenemen. Er is volgens de rechtbank onvoldoende bewijs dat hij wist dat de vrachtbrieven vals waren en de lading gestolen zou worden.
De rechtbank heeft een 33-jarige man veroordeeld voor het witwassen van de op 14 maart 2020 gestolen iPhones. Hij regelde de loods in Edam en was aanwezig bij het overladen van de iPhones, terwijl hij wist dat deze gestolen waren. Deze man is ook veroordeeld voor de diefstal die op 6 december 2020 heeft plaatsgevonden. Bij die diefstal had hij een organiserende rol. Hij had toen de chauffeur geregeld en hem de valse vrachtbrieven gegeven. Ook was hij in de loods in Almere aanwezig bij het overladen van de iPhones. De rechtbank heeft aan deze man een gevangenisstraf van dertig maanden opgelegd.
Een 60-jarige beroepschauffeur heeft de iPhones op 6 december 2020 opgehaald en naar de loods in Almere gebracht. Hij had daartoe de opdracht gekregen van de 33-jarige man. Er is geen bewijs dat deze chauffeur wist dat hij een diefstal zou gaan plegen. Hij werd op straat benaderd voor de opdracht en kreeg daarover een e-mail met weinig details. Het afleveradres was op het laatste moment veranderd en bij de vrachtafhandelaar zag hij dat er stickers van een ander bedrijf op de dozen zaten. Door ondanks deze omstandigheden de lading toch naar de loods in Almere te brengen, heeft hij bewust het risico genomen dat het om een gestolen lading zou gaan. De rechtbank heeft de 60-jarige man daarom veroordeeld tot een gevangenisstraf van twaalf maanden voor witwassen.
De loods in Almere was geregeld door een 59-jarige man, die zich bezighoudt met de handel in telefoons. Hij zou daar op 6 december 2020 een partij telefoons inspecteren om deze eventueel te kopen. Hij heeft verklaard dat hij schrok van de hoeveelheid iPhones en dat hij wist dat niemand zo’n grote hoeveelheid in één keer kan leveren. Daarom heeft hij de iPhones laten wegbrengen. Er bleven in de loods twee pallets met iPhones achter, die de man naar het buitenland wilde laten vervoeren. Daarmee heeft de 59-jarige man zich schuldig gemaakt aan het witwassen van die twee pallets met iPhones. Hij heeft een gevangenisstraf van tien maanden gekregen.